Čtvrtek bude v Pardubicích patřit Evropskému dni kreativity

News & Events

Čtvrtek bude v Pardubicích patřit Evropskému dni kreativity

2013-03-18

Pardubice se spolu s dalšími dvanácti evropskými městy letos poprvé zapojí od oslav Evropského dne kreativity. Den je součástí mezinárodního programu CreArt, jehož cílem je podporovat tvůrčí potenciál obyvatel v menších městech, zdánlivě žijících mimo centra uměleckého a intelektuálního dění. Program se zaměřuje na profesionální i amatérské činnosti v umělecké a veřejně aktivistické oblasti a Pardubice patří mezi zakladatelská města CreaArtu.

Letošní Den kreativity je věnovaný podpoře vzdělávacích programů pro děti a podpoře mladých začínajících umělců, pocházejících z pardubického regionu. „Pardubice vstoupily do letošního roku projektu CreArt velmi úspěšně. Mladý pardubický malíř, student pražské AVU, Ondřej Petrlík byl španělskými kolegy vybrán k účasti na týdenním uměleckém workshopu ve Valladolidu. A další začínající umělec, Martin Dašek, který se zúčastnil kolektivní výstavy v Galerii města Pardubic, uspěl se svým projektem v konkurenci stovky přihlášených tvůrců a získal tak dvouměsíční stipendium na rezidenční pobyt v rakouském Linci,“ říká Lucie Břízová z odboru kultury pardubického magistrátu.

Další mladá vizuální umělkyně a performerka Lenka Morávková bude představená v městské galerii na Příhrádku během čtvrtečního programu. „Po setmění se ve venkovním prostoru budou promítat dvě autorčiny videoperformance, zkoumající barvy a zvuky různých míst ve Španělsku a Německu,“ říká manažerka galerie Ivana Panochová.

Hlavní program Dne kreativity ale bude věnován dětem a jejich tvorbě. Od deseti hodin bude v galerii probíhat animační program pro školní kolektivy, pořádaný souběžně s výstavou kreseb, maleb a objektů Josefa Procházky. Program s názvem „Člověk nebo zvíře?“ přiblíží dětem principy figurální malby a uvede je do světa, v němž je možné lidské emoce a animální stránky v nás vyjádřit linií a barvou. Od 17 hodin se pak zde uskuteční vyhlášení výsledků literárně-výtvarné soutěže pro děti „Ty máš nápady!“, vyzývající děti k vyjádření vlastního názoru na roli kreativního myšlení a chování v našem nejbližším okolí.

„Pokud „zkušební provoz“ Dne kreativity proběhne úspěšně, budeme pro příští roky usilovat o co nejširší zapojení kulturních institucí v našem městě do této akce,“ dodává Lucie Břízová, která je zároveň koordinátorkou mezinárodního projektu CreArt.

Co je CreArt
Pardubice jsou jedním ze zakladatelských měst mezinárodního programu CreArt, jehož hlavním cílem je podpora umělecké tvorby a kulturní výměny mezi evropskými městy. CreArt se zaměřuje na vzdělávací, inovační a experimentální programy podporující tvořivost. Prostřednictvím uměleckých stáží, workshopů, přednášek a výstav vytváříme systém mobility, vyměňování zkušeností a spolupráce obyvatel a umělců z kulturně odlišných tradic z celé Evropy.

Dvanáct měst CreArtu: Arad/Rumunsko, Aveiro/Portugalsko, Delft/Holandsko, Harghita/Rumunsko, Kaunas/Litva, Janov/Itálie, Kristiansand/Norsko, Lecce/Itálie, Linec/Rakousko, Pardubice/Česko, Valladolid/Španělsko, Vilnius/Litva

Attached information: