Open Call in Pardubice to select local artists for the European exhibition 2016

News & Events

Open Call in Pardubice to select local artists for the European exhibition 2016

2015-10-19

otevřenou výzvu pro umělce k účasti na mezinárodní výstavě CreArtu 2016, která se bude konat v Kaunasu, Kristiansandu a Aveiru.

 

TERMÍNY A MÍSTA KONÁNÍ VÝSTAVY

 

Výstava je putovní, koná se ve třech evropských městech, která jsou zapojena do projektu umělecké výměny CreArt. V roce 2016 bude probíhat čtvrtý ročník v těchto městech a termínech:

 

KAUNAS/Litva                                 16. června – 11. srpna 2016

KRISTIANSAND/ Norsko              28. srpna – 8. října 2016
AVEIRO/ Portugalsko                    27. října – 11. prosince 2016

 

 

VÝSTAVNÍ PROSTORY

 

KAUNAS/ Litva – v době vyhlášení otevřené výzvy ještě nebyly potvrzeny, budeme informovat průběžně

KRISTIANSAND/ Norsko – v době vyhlášení otevřené výzvy ještě nebyly potvrzeny, budeme informovat průběžně

AVEIRO/Portugalsko –  v době vyhlášení otevřené výzvy ještě nebyly potvrzeny, budeme informovat průběžně

 

 

KDO SE MŮŽE PŘIHLÁSIT

 

Individuální umělec/umělkyně i členové uměleckých skupin s libovolným zaměřením své tvorby – environmentální projekty, performance, nová média, videoart, site specific projekty, urbánně prostorové instalace, malba, kresba, socha, fotografie i webové stránky. Věk ani místo bydliště nejsou v třetím ročníku výstavy vymezeny. Jedinou podmínkou je občanství ČR a u zahraničních tvůrců doložitelný pobyt nebo umělecké vazby na české prostředí.

 

KDO VYBÍRÁ PROJEKTY

 

Díla/projekty vybere kurátorka výstavy Luísa Santos, portugalská kurátorka současného umění, výběr bude provádět na základě zaslaných portfolií a navržených projektů. Kurátorka byla zvolena hlasováním zástupců měst projektu CreArt. Více o ní: http://luisa-santos.weebly.com/

 

JAKÉ JE TÉMA VÝSTAVY / INTRO KURÁTORKY

 

Kurátorka pro výstavu zvolila téma Notes on Tommorow – Poznámky na zítra inspirované Luhmannovou představou umění jako společenského systému.

Namísto ukazování klasického trendu prací zřetelně zápolících s ekonomickými a politickými silami současné společnosti, bude tato společná výstava evropských umělců představovat řadu alternativních návrhů, které se mohou pohybovat mezi řadou dvojic, jakými jsou historie a fikce; hloubání a tvoření; pomíjivý a nekonečný; tvoření a ztvárnění. Výstava nebude o prezentování konečných odpovědí na současné společenské problémy, ale mnohem více o prozkoumání řady otázek, postřehů a experimentů. Jinými slovy půjde o vizuální překládání malých utopií na lokálních úrovních skrze vynálezy, touhy a návrhy.

Výstava Notes on Tommorow – Poznámky na zítra se bude jiným způsobem zabývat kladnými odpověďmi na současné společenské záležitosti a obsáhne kresby, poznámky, diagramy, video, vystoupení a různé druhy situací.

 

PŘIHLÁŠKY

 

Přihlášku zašlete elektronicky v anglickém jazyce ve formátu PDF. Přihláška by měla obsahovat Váš stručný profesionální životopis se základními osobními údaji, portfolio s ukázkou Vaší dosavadní tvorby a návrh projektu výstavy, a to vše na e-mailovou adresu Lucie.Brizova@mmp.cz nebo na adresu  panochova@gmpardubice.cz nejpozději do 30. listopadu 2015.

 

CO JE ZAJIŠTĚNO

 

Díla zapůjčená na výstavu budou transportována a pojištěna na náklady vystavujících institucí. S počátkem výstavy bude vydána doprovodná brožura s portfolii vystavujících umělců. S koncem výstavy bude vydán doprovodný katalog na náklady organizátorů výstavy sdružených v projektu CreArt. Výstava bude propagována jak na webových stránkách měst a institucí sdružených v projektu CreArt a na sociálních sítích, tak doprovodnými tiskovinami. Vystavujícím umělcům budou ze strany organizátorů výstavy hrazeny cestovní náklady spojené s účastí na slavnostním otevření výstavy.

V PŘÍPADĚ DOTAZŮ KONTAKTUJTE

 

Lucie Břízová - koordinátorka projektu CreArt , vedoucí oddělení kultury Magistrátu, Lucie.Brizova@mmp.cz

Ivana Panochová - manažerka Galerie města Pardubic, panochova@gmpardubice.cz

 

VÍCE INFORMACÍ

www.pardubice.eu/projekty/projekty-spolufinancovane-z-dotacnich-programu/creart
www.creart-eu.org/activities

Attached information: