Open Call for local artists in Arad County Cultural Center to participate in the European Exhibition 2015

News & Events

Open Call for local artists in Arad County Cultural Center to participate in the European Exhibition 2015

2014-10-29

ANUNȚ ADRESAT ARTIȘTILOR PLASTICI

ÎN VEDEREA PARTICIPĂRII LA EXPOZIȚIA EUROPEANĂ ITINERANTĂ CreArt 2015

 

REGULAMENT


 

Centrul Cultural Județean Arad lansează anunțul privind selecţia artiștilor plastici care doresc să-și prezinte lucrările/opere de artă  cu ocazia desfăşurării Expoziției Europene Itinerante CreArt în cursul anului 2015. Expoziția „The city and me” se înscrie în rândul activităților proiectului  CreArt (Rețeaua Orașelor pentru Creația Artistică), din cadrul Programului European Cultura 2007-2013. Anunțul se adresează artiștilor plastici sau grupurilor artiștilor plastici care s-au născut, au domiciliul sau studiază în domeniul artelor în orașul Arad - au împlinit vârsta de 18 ani la momentul depunerii candidaturii și care realizează creații artistice în domeniile artelor vizuale contemporane (pictură, sculptură, fotografie, instalație, videoart, design, xilogravură, etc.)

 

                Fiecare artist poate concura cu până la 3 lucrări/creații artistice care trebuie  să  fie  conforme cerințelor stipulate în prezentul regulament.Tematica este liberă, tocmai pentru ca artistul să aibă posibilitatea de a participa cu lucrările care consideră că îl reprezintă cel mai bine.

 

 Documentele necesare înscrierii, care trebuie depuse sunt următoarele:

  • Formularul de înregistrare
  • Xerocopia actului de identitate
  • Curriculum vitae
  • Informații legate de creațiile artistice:

- fotografiile creațiilor (în format jpg, pdf sau tif,  300 dpi)

- date generale: autorul, titlul și dimensiunile creațiilor (înălțime x lățime x grosime, tehnica utilizată, anul realizării)

- toate informațiile sunt solicitate în format digital (CD, DVD, USB)

 

Termenul limită pentru depunerea creațiilor artistice este 02 decembrie 2014. Dosarele trebuie depuse la registratura Centrului Cultural Județean Arad (310100, Arad, str George Bariţiu nr. 16, județul Arad), între orele 10,00 – 16,00.

 

Centrul Cultural Județean Arad numește o comisie de evaluare în vederea alegerii unui număr maxim de 10 artiști plastici, această comisie va avea ca membri trei reprezentanți din domeniul culturii și artelor, precum și membri administrativi din rândul unității de implementare a proiectului. Comisia va evalua creațiile depuse şi va realiza preselecția creațiilor artistice, luând în considerare calitatea artistică și viabilitatea acestora.

 

Lucrările artiştilor selecţionaţi vor participa la o a doua selecţie realizată de către Comitetul Curator CreArt, compus din reprezentanții partenerilor proiectului (Spania, România, Italia, Olanda, Lituania, Portugalia, Austria, Republica Cehă, Norvegia, Croaţia). Acest juriu va evalua din nou proiectele depuse pentru a selecta un număr de maxim 5 artişti. Selecţia finală a artiştilor care vor participa la Expoziţia Europeană Itinerantă CreArt 2015 va fi realizată de către curatorul european CreArt. Artiștii plastici selectați vor accepta susținerea de  ateliere de lucru în cadrul școlilor de artă, licee de artă și Facultatea de Artă din Arad, în mod voluntar. Totodată trebuie să-și dea acordul că nu vor prezenta aceste creații în cadrul altor expoziții, înainte cu trei luni și după trei luni de la realizarea expoziției. De asemenea trebuie să-și dea acordul pentru folosirea creațiilor artistice prezentate în cadrul expoziției de către Centrul Cultural Județean Arad, respectiv Proiectului CreArt în scopul promovării evenimentelor CreArt, de publicitate a expoziției, sub forma materialelor promo de genul: afiș, vedere, poster, flyer, banner - cu citarea autorului, respectiv a operei acestuia. Lucrările selectate vor fi returnate autorilor la încheierea celor trei etape ale Expoziției Itinerante CreArt 2015. Calendarul interimar cuprinde cele trei etape ale Expoziției Europene Itinerante CreArt din anul 2015 după cum urmează:

 

  • Pardubice (Cehia): iulie - august,
  • Linz (Austria): septembrie - octombrie,
  • Genoa (Italia): noiembrie - decembrie.                      
                                  

 

 

 

 

Artiștii selectați trebuie să-și dea acordul ca timp de un an vor pune la dispoziție creațiile/operele de artă selecționate de către juriul CreArt a face parte din expoziția europenă itinerantă CreArt 2015, în vederea prezentării/ expunerii acestora și în cadrul evenimentelor CreArt. Aceste expoziții pot avea loc în afara județului Arad pe baza acordurilor stabilite cu diverse instituții culturale și de artă.

 

Artiștii selectați pot participa la deschiderea expoziției pe scena europeană, în orașele amintite mai sus: Pardubice, Linz, Genoa. Menţionăm faptul că  participarea acestora la deschiderea expoziţiei CreArt se va desfăşura în baza unui grafic realizat de către coordonatorul proiectului CreArt împreună cu Comitetul Curator CreArt. Costurile de deplasare și cazare aparțin orașului gazdă, organizator al expoziției.

 

Depunerea dosarului de participare presupune acceptarea prezentului regulament. Participanții se vor conforma cerințelor prezentului regulament, în conformitate cu criteriile stipulate de comisia de evaluare.